Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Followers

OKE..saya ajarkan..simple je!




Photobucket

"gm: btw,nice lah walau pakai simple templete..ajar boleh?^^"

sebenarnya ramai yang suruh ajak buat template macam yuyue,ada yang tak percaya template yang yuyue pakai sekarang ni simple template..coz ada yang cakap yuyue pakai BLOGSKIN..tak yer..juz SIMPLE TEMPLATE..dan yuyue dah pun buat tutorial cmner nak buat blog macam yuyue..

TUTORIAL TEMPLATE ALA-ALA BLOGSKIN MACAM BLOG YUYUE
 Tutorial : Template ala-ala blogskin 1 
 Tutorial : Template ala-ala blogskin 2 
 Tutorial : Template ala-ala blogskin 3 
 Tutorial : Template ala-ala blogskin 4

memang tak sama dengan content yuyue sekarang kalau korang ikut step-step atas tuh,sebab yuyue ni salu jer ubah-ubah blog yuyue..ehehe..korang hanya perlu main-main dengan BOTTOM dan LEFT/RIGHT,tutorial kat atas tuh,yuyue hanya guna SATU GADGET sahaja untuk letak beberapa code html..cbox,kotak follow,banner GA..hanya SATU GADGET..kalau korang nak buat banyak2 macam blog yuyue sekarang nieyh,yang terbaru ni,korang kena tambah gadget lar..ubah bottom ngn left/right...oke..pastikan korang sentiasa paste html ini dalam gadget korang kalau nak buat banyak2x : 

<div style="position: fixed; bottom : 4px; left: 85px;">html code korang</div>

supaya gadget korang terapung..okeyh!!


BOTTOM :
 jarak antara bawah dengan atas..kalau korang nak gadget tuh duk tengah2..letak lar jarak/saiz tinggi..contoh 300px

LEFT/RIGHT : 
jarak antara tepi kiri ngn kanan..kalau letak gadget belah kiri,letak
 "left : 5px;"..terpulang saiz tuh..nak lagi tengah,besarkan jarak/saiz tuh..kene pandai main-main..yuyue kalau nak terangkan memang tak reti,melainkan buat sendiri..ehehe

ini hanya untuk SIMPLE TEMPLATE jer..tapi kalau untuk template lain,mungkin boleh kot..entah..tak pernah cuba :)..

P/S : MALAS GUNA BLOGSKIN..COZ TAK MESRA...ELOK BUAT SENDIRI..KIH2 :)