Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Followers

Tutorial : Template ala-ala blogskin 2




Photobucket

perhatian!!!..ini tutorial untuk SIMPLE TEMPLATE sahaja! :)

Oke..tadi yuyue ada buat tutorial : template ala-ala blogskin macam blog yuyue nie,dimana yuyue ajar cmner ubah saiz lebar entire dan saiz left sidebar kan?..still tak habis lagi..yuyue sambung eyh..ehehe..

lepas korang dah buat step pertama tadi di sini, sekarang yuyue nak korang pisahkan content dengan sidebar pulak..tapi yuyue hanya fokus pada content sahaja,yang sidebar jangan usik,coz yuyue nk yang tinggal nanti bila di transparentkan main,hanya content jer timbul,sidebar HILANG terus..oke?..HILANG terus??!!!..yer lar,nanti yuyue nak ajar korang buat sidebar yang "tergantung" tuh~..ehehe...oke?..jom belajar

1-DESIGN--> EDIT HTML --> SEARCH : .post {

dah jumpa?..oke sekarang copy html code nieyh : 

border: 2px solid #000000;
-moz-border-radius: 20px;
-webkit-border-radius: 20px;
margin:0 0 1.0em;padding:5px;
background:#ffffff;
line-height:1.9em;

paste bawah .post{ tadi keyh..

2-SAVE!! 

Try view..dye ade keluar line tak sekeliling post tuh?..jadi kan?..hehehe..oke..SAVE!!

so sekarang kita nak transparentkan MAIN dye,supaya sidebar,footer,header HILANG!!..GRRR..(tak nampak oke)

1-DESIGN --> TEMPLATE DESIGNER

2-ADVANCED --> BACKGROUND --> MAIN BACKGROUND --> PILIH TRANSPARENT

3- HEADER BACKGROUND --> PILIH TRANSPARENT

4-KLIK ACCENTS : 
-Separator Line Color : TRANSPARENT
-Tabs Border Color : TRANSPARENT

5- SAVE/APPLY

Dah jadi tak?..oke..nampak macam ada shadow sekeliling blog?..nak hilangkan shadow tuh macam nieyh,

Search : .content-outer {

korang delete semua code bawah tuh,biar tinggal code nie jer : margin-bottom: 1px;

oke..boleh?


cuba preview..nampak shadow tak lagi?..tak kan?..yes2!!!..ehehehe...kalau dah jadi..juz SAVE!!

sekarang nampak yang ada cuma content / entry kita jer kan?..dah siap!!..so tutorial untuk buat 
"SIDEBAR TERAPUNG" akan yuyue sambung lagi :)

entry selepas ini : 

Tutorial : Sidebar terapung /floating sidebar
Tutorial : scroll box sekeliling content/entry dan sidebar

*step by step keyh..coz panjang bebenor..ehehe..

p/s : kalau korang guna tutorial template ala-ala blogskin niey untuk blog korang,mintak credit to yuyue keyh..hik3..coz tutorial ini hasil dari yuyue sendiri,bukan copy paste.. :)..tengs!!





No comments: