Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Tutorial : Template ala-ala blogskin 3



Photobucket

oke..sekarang yuyue nak ajar cmner nak buat Sidebar terapung /floating sidebar macam yuyue punya..
senang jer..ikut step betul-betul..gerenti jadi!!!
ehehehe..

1-DESIGN --> ADD A GADGET --> HTML/JAVASCRIPT..paste code ni : 

<div style="position: fixed; bottom : 4px; left: 85px;"> isi html code apa-apa sahaja </div>

dah paste?..oke..belum siap lagi,sekarang nak buat background dye pulak..copy code ni 
(INI CODE MACAM YG YUYUE PUNYA,KALAU NAK UBAH,UBAH LAR..KALAU NAK SAMA,JUZ COPY JER :) : 

<div style="position: fixed; bottom : 4px; left: 85px;"> 
<div style="background : #ffffff repeat; repeat; padding: 5px; border:5px dotted #ff9999;
-moz-box-shadow: 0px 0px 20px #000000; 
-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000000;border-top-left-radius: 5px 5px;
 border-top-right-radius: 5px 5px; border-bottom-left-radius: 5px 5px;
 border-bottom-right-radius: 5px 5px;">
<center></center>

paste kat  isi "html code apa-apa sahaja"..faham tak?..hope faham eyh..ehehe..so akan jadi macam nie: 

<div style="position: fixed; bottom : 4px; left: 85px;"> 
<div style="background : #ffffff repeat; repeat; padding: 5px; border:5px dotted #ff9999;
-moz-box-shadow: 0px 0px 20px #000000; 
-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px #000000;border-top-left-radius: 5px 5px;
 border-top-right-radius: 5px 5px; border-bottom-left-radius: 5px 5px; 
border-bottom-right-radius: 5px 5px;">
<center></center>

HTML CODE : CBOX/MENUBAR/APA-APA SAHAJA HTML CODE

</div>
</div>

sama tak?..pastikan sama oke..eehehe..SAVE!!..OKE..jadi tak?..

*HTML CODE : CBOX/MENUBAR/APA-APA SAHAJA HTML CODE : isi html apa yang korang nak letak oke

PENTING!!! : pastikan lebar saiz html code apa-apa jer yang korang
nak paste nanti,saiz cuma 200px..oke..sila ambil perhatian :)

hope jadi lar..kalau tak menjadi..sila cbox yuyue:)

entry selepas ini : 

Tutorial : scroll box sekeliling content/entry dan sidebar

fuuhh!!!!...gilerpenat :)

p/s : kalau korang guna tutorial template ala-ala blogskin niey untuk blog korang,mintak credit to yuyue keyh..hik3..coz tutorial ini hasil dari yuyue sendiri,bukan copy paste.. :)..tengs!!

2 comments:

eiyna zhafirah said...

yuye gne stu je k add a gadget ?

**NH-Nurul Hidayah** said...

a'ah...p kalau nak banyak-banyak pon boleh..kena main dengan bottom,ngn left..nak lagi tinggi gadget tuh,tambah bottom,kalau nak lagi ketengah gadget tuh,lagi tinggi left tuh..ehehe