Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

TUTORIAL (update) : Chat box/comment box from "friendconnect"




Tadi yuyue ada buat tutorial pasal "Chat box/comment box from "friendconnect"" kan?..so ada yang tak menjadi...

"
kak,mcm mne nyy..sya dah buat tapi dye ckp 'We're sorry... This gadget is configured incorrectly. Webmaster hint: Please ensure that "Friend Connect Settings - Home URL" matches the URL of this site.'..mcm mne?

sayang..cuba adik try tengok kat "Add new site" ada berapa link blog yang ada?..kalau ada banyak..pilih LINK BLOG adik..klik dan baru buat semula...boleh?..try buat lagi sekali..pastikan adik KLIK pada LINK BLOG adik..contoh macam kat bawah nieyh..sis klik "pwencess yuyue"..coz itu link blog sis..


pastuh try buat lagi sekali :

Dengar kata shoutmix akan stop buat penggunaan secara percuma,suh bayar pulak kan..coz dye cpk dyeorang rugi..lau korang taknak  kene bayar..moh ler kita guna "Chat box/comment box from "friendconnect"....tak lar menarik macam shoutmix tuh..simple..tapi korang still dapat ubah warna-warna yang korang nak...so jom kita tengok meh...senang jerp!!!

3- klik Gadgets kat tepi-atas -->

4- pilih gadgets "COMMENTS"
5-akan keluar page cm kat bawah tuh..edit lar ape-ape..jangan edit kat sini pulak...ini sebagai contoh sahaja :)

1 Options

Scope:
   
What is the visitor commenting on - the whole site, the content on a single page or a specific item (a product, song, video clip, etc.)? The "ID" simply identifies the comments associated with a specific item. We don't assume that the ID has any meaning elsewhere in your HTML.
Start with this text in the comments area:
Comments header:
 Allow visitors to post YouTube links
 Allow anonymous posts

2 Choose the gadget's size

You may choose the size of this gadget. Adjust the width (in pixels) and number of posts to show so that the gadget fits within your page.
Width:


Number of posts to show:


Expand and Contract:

3 Choose colours

Select a set of colours for your gadget.
Endcap background*   #
Endcap text   #
Endcap links   #
Border*   #
Content headlines   #
Content background*   #
Alternative background*   #
Content text   #
Content secondary text   #
Content links   #
Content secondary links   #
* empty value means transparent
Font: 
Note: Not all colours are used in this gadget.


4 Create the HTML code

We will generate some lines of HTML that create and render this gadget. To make the gadget work, you have to put this code into your site.
Generate code


copy generate code tuh,letak kat widget HTML..save..dan siap!!!..macam kat sidebar yuyue "MULUT TOMEY"..

klik2 -->

4 comments:

FarahNazurah said...

wah, dah delete shoutmix buat baru. cepatnya *tabik

**NH-Nurul Hidayah** said...

ehehe..ner tau t tuan punye shoutmix tuh ubh fikiran and nak delete cepat2 shoutmix tuh..tak ke nanya..hik3..

FarahNazurah said...

em, a'ah kan. nak tukar hari nie jugak lah ;D

**NH-Nurul Hidayah** said...

ehehe..tukar2 :)