Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

tips kemas dan ringankan blog

Assalamualaikum

Petang-petang macam ni best kalau dapat tido kan?..hujan lagi nih..fffuuuhhh..kalau tido sekarang,gerenti petang nanti baru bangun niyh...errrr..tapi tak dapat lorh..kenapa??sebab yuyue tak ngantuk lar....hahaha..

'ape punye lawak kau buat ni minah oi..eerrrkkk'

dah-dah..malas nak cakap pasal tido-tido,anak dara xelok salu tido petang-petang,nanti badan cepat penat,nanti penyakit MALAS datang serbu baru taaauu...so,oleh kerana yuyue tak ada aktiviti petang ni,yuyue ingat nak kongsi tip dengan korang,kalau yang da OTAI tuh,mybe tips ni da BASI..tapi yuyue bagi tips ni khas untuk blogger-blogger baru...pada yang baru jer dalam dunia blog nieyh..mesti duk bz hias-hias blog korang bagi cantik kan??untuk memastikan setiap blogger yang view blog korang rasa seronok masuk blog korang...yup!!!..memang BAGUS niat tuh!!!..yuyue pown suka view blog yang cantik-cantik nieyh...lagi-lagi kalau tengah BW tetiba view blog yang lagunya MMMAAAASSSYYYUUUKKK dengan telinga nieyh..memang yuyue duk bertapa lama-lama kat blog dye..hik3..tapi dalam menghias blog tuh,kita kena hati-hati keyh..bukan semua yang kita SUKA itu "SELESA" bagi blogger lain..contoh :-

JENIS TEMPLATE : Jangan memilih template yang BERAT..kadang-kadang yuyue view blog blogger2 yang lain,ada yang terlampau lama loading,tapi bila godek-godek,tak ada pulak widget-widget yang berat,header pown simple..tapi tak tahu apa yang menyebabkan berat tuh jadi BERAT..mungkin kerana terlalu ramai komen cakap blog dye terlalu berat,selang beberapa hari,blogger tu tukar template..and dye ada cakap yang membuatkan blog dye lambat loading ialah SALAH GUNA TEMPLATE...so sangat-sangat penting pemilihan template yang betul...kebanyakkan blogger yang loadingnya cepat ialah kerana pemilihan template yang sesuai,and yang paling elok,korang guna template yang telah disediakan oleyh BLOG ini sendiri..

DESIGN --> TEMPLATE DESIGNER --> pilih layout yang sesuai

kat citu pown telah disediakan background...pilih yang bersesuaian

ENTRY : Kalau boleh jangan kesemua entry di "tunjukkan" kepada pembaca kita..bg dye MALU-MALU cikit..sorokkan dye..coz bilangan entry yang dipaparkan juga antara faktor kenapa blog kita BERAT...lagi-lagi kalau entry panjang-panjang...paparkan satu entry dalam satu masa,boleyh ubah kan bilangan kat DESIGN tuh?..so ubah bilangan entry yang perlu dipaparkan..kalau 2 entry pown oke jugak..:)


WIDGET : Widget yang korang rasa tidak perlu ada,elok korang tak payah letak,kalau korang rasa kegunaan widget itu ada persamaan dengan widget yang lain,tetapi ada juga dalam blog korang,buang salah satu..guna salah satu sahaja,kalau boleyh guna apa yang perlu sahaja,yang rasa tidak penting/tidak perlu ada,korang tak payah letak oke..coz itu salah satu faktor kenapa blog korang lambat loading

susun widget dengan teratur,biar nampak kemas,yang mana patut didahulukan,dahulukan..biar sedap mata memandang :)

LAGU : Memang best masuk/view blog yang ada lagu,lagi-lagi kalau lagu tuh best!!..waaaaa..memang maassyyuuukk lar kan..tapi kalau boleyh..kalau boleyh yeeee..ehehe...xperlu letak kot..yuyue pon pernah letak lagu kat blog yuyue,ada yang ckp

'blog awak loading lambat,kalau boleyh xperlu letak lagu"

ada betol jugak apa yang dye cakap,yuyue try delete lagu tuh...yeeesss!!!..memang betol..blog yuyue da kuuurrrraaannngggg cikit BERAT..nampak perubahan...penting untuk kita "dengar" pendapat orang lain oke...

kalau nak letak jugak lagu tuh,sila pilih code lagu yang boleyh

"eh..nak stop jap la,nanti bukak balik"..

yang bleh PAUSE..supaya tidak menganggu..macam-macam kerenah orang nieyh kan..ada yang suke dengar lagu sambil BW..ada yang lebih selesa SILENT  jer time BW..:)


hurrrr...apa lagi ea???itu sahaja kot yang ada dalam kepala yuyue sekarang.nanti kalau idea tuh "melintas",yuyue update lagi oke :)

jap-jap....

'Tuan blog yang bagi tips pown blog still haru biru,ada hati nak bagi tips kat orang'

eeerrr...saya hanya berkongsi tips..harap dapat membantu serba sedikit..yang dah tahu tuh,kongsi lar pulak dengan blogger yang lain yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog nieyh,makin hari,makin ramai blogger-blogger baru,so xsalah kalau yuyue nak kongsi tips nie dengan dyeorang...

chill sssuuudddaaaaa :)

--DONE--


7 comments:

d i a n a said...

tip yg bgos!blog diana pwn xska da widget yg byk2 2.bg brt blog pwn ada.erghh =_="

ain revival said...

thanks for tips..xsuka ugak widget y byk2..huhu

Sembang2 wif Yuyue said...

diana : ehehe..letak apa yang perlu sahaja :)

'CikMimiEy' said...

nice tips yuyue ...
mekaseh kongsi2 kat sini ..
panduan berguna nih .. baikk punyer ^^

Sembang2 wif Yuyue said...

ain : lau banyak-banyak t serabut pulak kan..dari letak widget yang "sia-sia" elok letak bloglist bayak-banyak..ehehehe :p

Sembang2 wif Yuyue said...

miemiey : ehehe..tengs sudi bace :)..yuyue kongsi apa yang yuyue tahu jer..harap dapat membantu :)

sangat setia said...

time kaseh yuyu :)