Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Buat header guna photoscape

ada yg suh yuyue ajar cmner nk wat header menggunakan photoscape,semua header yuyue tuh yuyue edit guna photoscape..notebook yuyue nieyh low sgt nk guna photoshop..so yuyue guna photoscape jer untuk wat header blog yuyue..Terus terang yuyue xreti sebenarnyer nak ajar org..wehehe...lau korang xfaham,korang leyh cuba selongkar ape yg patot lam tuh..oke2..kite tgok ea..


step 1 : mula2 korang bukak,ini yg akan muncul depan korang kan??tadaaaaaaaaaaaaaaa...ehehehe..

step 2 : Pastuh korang pegi lar kat PAGE..ada bahagian atas tuh..dye ada pilihan kemana korang nak pegi..oke..korang jupe kan???..korang jgn buat apa2 pown bila jupe benda alah nieyh..jgn usik apa2..korang terus tekan "EDIT" kat belah kanan tuh..korang npk kan lam pic nieyh?yg ala2 nk kaler biru tuh..npk kan2??

pastuh korang akan kembali kepada ruangan "EDIT"..kan2??line2,kotak2 tadi dah ilang..so korang tengok kat bawah tuh ada banyak pilihan..korang pilih "CROP"..and korang crop la cmner korang nak..melintang ke,keatas ke...

lepas korang da crop tuh..korang akan dapat bentuk cmner yg korang nak..okeyh?..dapat?...korang leyh edjuz saiz pe yg korang nak..kat ctu der dye sediakan saiz2..korang leyh edjuz sendiri..


Bila da siap,korang pegi ke ikon "PHOTO" and pilih yg paling atas "photo" untuk korang masukkan pic korang sendiri..


kotak nieyh akan keluar..so korang pilih ---> open


daaa terpampang pic korang kan2??korang letak dulu pic korang kat tempat yg korang nak..coz lepas ni kite nak "crop" cara senang..wahaha..cmner tuh??oke..t yuyue gtau..da oke??


oke..sekarang pegi ke object--> BOX MADE ---> pilih kaler per korang nak..p yuyue ambil kale PUTIH oke..


haaaaa...lepas da pilih kaler putih tuh,sekarang tiba masa nak CROP pic nieyh...jgn heran okeyh..yuyue main tindih2 jer sebenarnyer..hahahaha..korang tindih2 jer kat pic korang bahagian yg korang konon2 xnk bg npk kat atas header putih tuh...yang nieyh korang kene SABAR sikit..coz perlukan masa yg agak lama..agak rumit and cerewet yerrrr...korang tampal..tampal...tampal..sampai jadi cm yg kat bawah nieyh..


haaaaaaaa..npk????..npk cm crop guna photoshop kan2???..tapi x sebenarnyer..kite main tindan2 jer..hahahah...oke..sila SAVE biar semua jadi satu PIC sahaja..save cm biase jer..jadikan dye JPG..


oke..pastuh korang g kat ikon "PHOTO"..korang pilih "cartoon"..and akan keluar mcm pic kat bawah nieyh


sebenarnyer korang leyh pilih pic ape je yg korang rase korang suke kat cinie...dye ada bayak pilihan kt tepi belah kanan tuh..dye ada CARTOON,MAKEUP,FACE dll..pilih aje and korang klik OK..


korang masukkan pe je yg korang nak okeyh...kalau nak tulis pape kat header tuh,klik jer ikon "T"..akan kuar kotak cm kat atas tuh..korang leyh pilih jenis fon,saiz fon sume ada...


kalau korang nak wat kotak cm backround welcome tuh,korang pilih jer "rounden box mode"..and korang seret jer jadi besar..gitu jer pown :)..and korang leyh npk hasilnye!!!..wehehehe..save aje lepas siap..

agak2 korang faham x???...errr...yuyue xpandai ajar org..lau xfhm komen jer okeyh :)

p/s : jika ada sebarang kesalah ayat..sila abaikan okeyh..hahaha...
--DONE--

11 comments:

goku_asuma said...

thanks...

Sembang2 wif Yuyue said...

heeeeeeeee..entah faham entah tidak..yuyue xpandai nk ajar org.. :)

Suara Hati Ini.... said...

teramat la janggal nak guna photoscape..dah besa guna photoshop..anyw, tq...nice tips..

Sembang2 wif Yuyue said...

ehehe...yuyue xpat nk guna photoshop coz lapy wat hal :(

sofea nawi said...

xreti nk wartttt

Izbeta Shyah said...

wow, b4 this mmg guna buat photoscape, tapi tak pernah sampai tahap gambar tu jadi nampak seketul je.! wehehe, tapi menarik sabeb ade idea menarik di situ.! satu je lah photoscape tak boleh buat transparrent, tu jak.! adehh.!

SITI NURSHAHIDAH BINTI ALI said...
This comment has been removed by the author.
SITI NURSHAHIDAH BINTI ALI said...
This comment has been removed by the author.
SITI NURSHAHIDAH BINTI ALI said...

err..cam ner nak btolkan saiz die jdik lebar gitu..biler adjust width, height terikut samer..so,die jdik square..x jdik rectangle cam yuyue buat..cam ne erk? bleh terangkan in detail x?

Sembang2 wif Yuyue said...

time nak edjuz 2..klik "preserve aspect ratio"..nanti dye punyer mcm rantai 2 terbukak...kan??so leyh edjuz satu2.. :)

SITI NURSHAHIDAH BINTI ALI said...

ader3..ok..thanks..