Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Haiwan 2 alam haram dimakan

Photobucket

copypaste : 
http://www.hmetro.com.my/articles/Haiwan2alamharamdimakan/Article


Apakah hukumnya memakan haiwan seperti tupai, monyet, kelawar, biawak dan ular sawa? Ini kerana saya terkejut apabila tunang mengaku pernah memakan haiwan itu.
Saya sudah jelas bahawa haiwan itu haram dimakan, selain merujuk pada pendapat orang terdekat dan Internet. Ada juga pendapatnya yang mengelirukan. Saya risaukan tunang saya yang kini bekerja di seberang laut. 
Saya juga ingin tahu, adakah Islam membenarkan umatnya memakan organ seks haiwan seperti testikal lembu dan kambing? 
TUNANG RISAU 
Johor

Islam tidak mengharamkan memakan sesuatu melainkan ia tidak baik untuk manusia. Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW menyatakan “seluruh binatang pemangsa dengan gigi taring haram memakannya.” 

Ini bermakna binatang buas bertaring dan burung berkuku cengkam untuk menangkap mangsa dan memakan haiwan lain (karnivor) adalah haram dimakan. 

Begitu juga haiwan yang dikategorikan sebagai “khaba-is” atau kotor dan haiwan yang diperintahkan untuk dibunuh tanpa melalui proses penyembelihan adalah haram dimakan. 

Dengan ini, haiwan yang disebut saudari adalah haram dimakan. Begitu juga haiwan yang hidup dua alam seperti kura-kura, penyu dan katak. 

Lembu dan kambing halal dimakan bila disembelih. Bagaimanapun, bahagian yang haram dimakan walau selepas disembelih ialah darah, najis dan kotoran, organ kelamin zakar dan faraj, pundi kencing dan hempedu. 

Makanlah daripada selainnya yang banyak dan halal. Kenapa perlu memilih untuk makan yang diharamkan daripada sedikit itu.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/08/25

No comments: