Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Followers

Tutorial privatekan shoutbox


Photobucket

Ade permintaan dari blogger comel 

"tialaurenn: bole aja tia private cbox?"



Cik tia sayang..sebenarnya senang jer..dah ade shoutbox?..seeloknya daftar yang baru la kan..ehehe...kalau nak guna yang lama pon boleh,tapi tia kene ingat login name  dan pass masuk shoutbox tuh..sebab kan kita private kan?,nak tengok org komen,kena login,baru dapat baca apa yang orang komen..adeyh..mintak2 faham la eyh..ehehe..so untuk nak bagi senang,sila daftaf baru :)

1-daftar baru klik  ni : http://cbox.ws/admin.php?home

2-tekan "create an account."..so isi apa yang dia nak..dah siap,"create my chatbox"..pastuh dia mintak login dengan pass..so lepas dah daftar sila ingat login/username dengan password keyh..yang korang isi form,yang paling atas tuh..haaaaaa..ingat yang tuh :)

3-dah daftar?..oke..klik "PUBLISH"..akan ade keluar "Code Generator"..

4-kat "Step 2: Choose a variation:_______ tuh,korang bleh pilih..nak yang mana..p yuyue xubah apa-apa..terus klik "COPY TO CLIPBOARD"

5-cOpy semua code dulu,nanti yuyue bagitau nak DELETE bahagian mana supaya yang tinggal kotak bawah jer (name/url/post)

CONTOH CODE!!(jangan ambik plak..ehehe)

<!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 -->
<div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0">
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="305" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=706226&amp;boxtag=1e8qdy&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-706226" style="border:#ababab 1px solid;" id="cboxmain6-706226"></iframe></div>
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="75" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=706226&amp;boxtag=1e8qdy&amp;sec=form" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-706226" style="border:#ababab 1px solid;border-top:0px" id="cboxform6-706226"></iframe></div>
</div>
<!-- END CBOX -->

delete yang warna merah tuh..so yang tinggal nanti yang warna HITAM tuh sahaja..oke..SAVE..so sekarang yang korang nampak hanyalah "tapak" dye jer kan? (name/url/post)..

P/S : KALAU NAK TENGOK ORANG TINGGALKAN JEJAK KE TAK KAT SHOUTBOX,SILA KLIK LINK NI DULU -->  
 http://cbox.ws/admin.php?home SO SEKARANG LOGIN,KAT home..TENGOK ORANG TINGGALKAN JEJAK :)






3 comments:

tiaLAURENN said...

dahh! hehe . how buat dy terus appear , soryy byk songel plak

tiaLAURENN said...

hehe , dah2 . tia guna yang sedia ada .hehe dah okie dah tuu , btw tangs siffu!

**NH-Nurul Hidayah** said...

ehehe.. ^_^