Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Tutorial : Ubah warna background bloglist

Oke..tadi yuyue duk pening mcmmana nak letak background kat belakang widget "BlogList"..so yuyue try satu persatu..and last!!!!!..yuyue dapat jugak!!..so yuyue teringin nak ajar korang....

mula-mula mcm biasa,korang pergi Edit Template -> ctrl-F (search nama yang korang letakkat title dye tuh..lau yuyue,yuyue letak nama "Rakan Blogger"..so akan keluar macam kat bawah nieyh :


<b:widget id='BlogList1' locked='false' title='Rakan Blogger' type='BlogList'>
<b:includable id='main'>
   <!-- only display title if it's non-empty -->
    <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
      <h2 class='title'><data:title/></h2>
    </b:if>


Lau korang nak buat background mcm yuyue punya,copy paste HTML kat bawah nieyh : paste code nieyh diantara html code WARNA MERAH selepas </b:if> dengan <div class='widget-content'> kat bawah tuh...
...............................................................................................................
<div style="background: #FF3399 repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center></div>
...............................................................................................................

<div class='widget-content'>
      <div class='blog-list-container' expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_container&quot;'></div> (last)


kalau digabungkan,akan jadi mcmnieyh : 


___________________________________________

<b:widget id='BlogList1' locked='false' title='Rakan Blogger' type='BlogList'>
<b:includable id='main'>
   <!-- only display title if it's non-empty -->
    <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
      <h2 class='title'><data:title/></h2>
    </b:if>


<div style="background: #FF3399 repeat; repeat; padding: 5px; border:2px dashed #000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>

<div class='widget-content'>
      <div class='blog-list-container' expr:id='data:widget.instanceId + &quot;_container&quot;'></div>
__________________________________________



p/s : </div> kat html kaler biru tuh patutnya dah xde tau,korang delete..and letak last sekali kat html kaler purple..yang yuyue letak dalam kurungan tuh..korang delete ler ayat (last) tuh..itu untuk rujukan jer:)..fhm?..lau taa faham..tanye keyh :)





 klik2 -->

2 comments:

Cik Bhulat said...

yeay..dah xpening kan sekrang =] nice tips

**NH-Nurul Hidayah** said...

taaa lagi..ehehehe..berpeluh cari