Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Followers

Tutorial : Letak Lagu Youtube Tanpa Meletakkan Video (Old Version) (lyssa)


Photobucket

1. First sekali , korang pergi bukak youtube . KLIK SINI
2. Search lah lagu yang korang nak kan .. Then . Ambik embed code dia .Contoh di bawah :
Klik untuk nampak lebih besar.
Tak tahu nak cari dekat mana kod tuh ? Ikot ini .
1. Tekan Share (ada bawah video)
2. Klik Embed .
3. Tick pada "Use old embed code".
4. Copy Kod seperti yang ditunjukkan di atas. 

Macam mana pulak nak letak dekat blog ?

1. Log in > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Paste kod korang di ruangan html/javascript. 
Contoh Kod di bawah ini . (Lagu Aishiteru)

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

**Sila tukar.. kepada saiz 60 untuk width dan 25 untuk height.
Itu contoh saiz je . kalau korang nak sesuai dengan blog korang juz tukar saiz untuk width je . Tapi ,ingat , yang saiz 25 tuh , tetap kan ye :)

3. Then, SAVE !

Ok , kepada sesiapa yang nak buat autoplay tuh , korang boleh ikot step di bawah ye :)

1. Korang copy kod ini dulu..
&autoplay=1

2. Paste kan kod tadi di kod lagu korang. macam ini :

<object width="60" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="60" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

3. Then , korang SAVE ok !

No comments: