Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

Followers

kemas dan cantikkan blog dihari raya


 
Assalamualaikum
 
JENIS TEMPLATE : Jangan memilih template yang BERAT..kadang-kadang yuyue view blog blogger2 yang lain,ada yang terlampau lama loading,tapi bila godek-godek,tak ada pulak widget-widget yang berat,header pown simple..tapi tak tahu apa yang menyebabkan berat tuh jadi BERAT..mungkin kerana terlalu ramai komen cakap blog dye terlalu berat,selang beberapa hari,blogger tu tukar template..and dye ada cakap yang membuatkan blog dye lambat loading ialah SALAH GUNA TEMPLATE...so sangat-sangat penting pemilihan template yang betul...kebanyakkan blogger yang loadingnya cepat ialah kerana pemilihan template yang sesuai,and yang paling elok,korang guna template yang telah disediakan oleyh BLOG ini sendiri..

DESIGN --> TEMPLATE DESIGNER --> pilih layout yang sesuai
kat citu pown telah disediakan background...pilih yang bersesuaian

ENTRY : Kalau boleh jangan kesemua entry di "tunjukkan" kepada pembaca kita..bg dye MALU-MALU cikit..sorokkan dye..coz bilangan entry yang dipaparkan juga antara faktor kenapa blog kita BERAT...lagi-lagi kalau entry panjang-panjang...paparkan satu entry dalam satu masa,boleyh ubah kan bilangan kat DESIGN tuh?..so ubah bilangan entry yang perlu dipaparkan..kalau 2 entry pown oke jugak..:)

WIDGET :bila nak raya nieyh,memang banyak lar widget lemang,ketupat,pelita,bunga api..boleyh nak letak..tapi kalau boleyh jangan terlalu sarat yer..nanti nampak serabut pulak..nak loading pown lambat :) Widget yang korang rasa tidak perlu ada,elok korang tak payah letak,kalau korang rasa kegunaan widget itu ada persamaan dengan widget yang lain,tetapi ada juga dalam blog korang,buang salah satu..guna salah satu sahaja,kalau boleyh guna apa yang perlu sahaja,yang rasa tidak penting/tidak perlu ada,korang tak payah letak oke..coz itu salah satu faktor kenapa blog korang lambat loading,susun widget dengan teratur,biar nampak kemas,yang mana patut didahulukan,dahulukan..biar sedap mata memandang :)
 

LAGU : Memang best masuk/view blog yang ada lagu,lagi-lagi kalau lagu tuh best!!lagu raya pulak tuh!!!..waaaaa..memang maassyyuuukk lar kan..lagi-lagi esok dah nak raya..tapi kalau boleyh..kalau boleyh yeeee..ehehe...xperlu letak kot..yuyue pon pernah letak lagu kat blog yuyue,ada yang ckp

'blog awak loading lambat,kalau boleyh xperlu letak lagu"

ada betol jugak apa yang dye cakap,yuyue try delete lagu tuh...yeeesss!!!..memang betol..blog yuyue da kuuurrrraaannngggg cikit BERAT..nampak perubahan...penting untuk kita "dengar" pendapat orang lain oke...

kalau nak letak jugak lagu tuh,sila pilih code lagu yang boleyh

"eh..nak stop jap la,nanti bukak balik"..

yang bleh PAUSE..supaya tidak menganggu..macam-macam kerenah orang nieyh kan..ada yang suke dengar lagu sambil BW..ada yang lebih selesa SILENT  jer time BW..:)
 
saya hanya berkongsi tips..harap dapat membantu serba sedikit..yang dah tahu tuh,kongsi lar pulak dengan blogger yang lain yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog nieyh,makin hari,makin ramai blogger-blogger baru,so xsalah kalau yuyue nak kongsi tips nie dengan dyeorang...

chill sssuuudddaaaaa :)
 
 
Photobucket
 

1 comment:

Aida Azryn said...

ngeeeeee. bagus tips anda. hehe. Selamat merdeka raya! ;D