Assalamualaikum..Selamat Datang Ke Blog Saya..Harap Memberi Manfaat Kepada Semua :)

alahai..header besar?..coe

بِسْـــم اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Ada yang cakap header yang yuyue buat tuh terlalu besar ea??..maaf sangat-sangat..cmnieyh..yuyue ajar korang macammana nak kecikkan header tuh ea..coe susahkan korng..okeyh..cmnieyh :

langkah-langkah :

1-buka photoshop online (kalau korang tak ada PS kat lapy korang,juz guna yang online)
http://pixlr.com/editor/  <-- klik sini untuk terus edit header korang

2-CREAT NEW IMAGE

3-isi NAME : / PRESETS : with and height <---- ejaz lar saiz ikot yang korang nak

4- Lepas da isi / ejaz saiz (width/height),pastikan korang [ / ] transparent okeyh

5- FILE -> OPEN IMAGE (pilih header korang yang yuyue wat tuh,pastikan korang da save kat destop korang keyh)

6- pilih kat TOOLS --> marquee tools --> crop header korang yang dah memang transparent tuh ke dalam "untitled"..--> edit --> free transform... --> korang ejaz lar saiz ikot saiz yang corang wat tadi..da siap???

7- SAVE ---> format : PNG (Transparent, full quality)---> OK!!

faham tak?..eheh..yuyue kalau bab wat tutorial memang HAMPEH!!..yuyue tak reti..harap-harap korang faham ea...:)

2 comments:

PuteRi ElYaNa.... said...

hehehehe sori yuyue....dah x besar sgt dah, tadi je...dah ejas..thank sgt2 jasamu dikenang

**NH-Nurul Hidayah** said...

ehehehe..yuyue pown silap jugak..tak perasan pulak dye jadi besar..eehehehe :)